Σου αρέσει να καταναλώνεις Αλκοόλ και αναρωτιέσαι αν κάνει καλό στην Υγεία σου;
Αν αγαπάς ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό ή σου αρέσει να χαλαρώνεις με ένα cocktail μετά τη δουλειά, δεν είσαι μόνος. Το αλκοόλ έχει ενσωματωθεί στην κοινωνική μας ζωή με τρόπο τόσο φυσικό που τις περισσότερες φορές περνά απαρατήρητο ως παράγοντας κινδύνου.
Ίσως γυμνάζεσαι, τρως υγιεινά, πίνεις νερό, και παρ’ όλα αυτά απολαμβάνεις περιστασιακά ή και τακτικά κάποιο ποτό. Και ίσως, κάποια στιγμή, να έχεις αναρωτηθεί: «Πόσο μπορώ να πίνω χωρίς να βλάψω την υγεία μου; Είναι τελικά αθώο το “ένα ποτηράκι”; Ή θα πρέπει να το περιορίσω εντελώς;»
Τι πραγματικά ισχύει για το Αλκοόλ;
Η αλήθεια είναι πως γύρω από το αλκοόλ υπάρχει ακόμη πολλή παραπληροφόρηση. Άλλοι λένε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά, άλλοι ότι το αλκοόλ παχαίνει, άλλοι ότι βοηθά στον ύπνο. Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έρχονται να ξεκαθαρίσουν την εικόνα και να αναδείξουν τόσο τις συνέπειες όσο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου χωρίς να υπονομεύεις τη διατροφή και την υγεία σου.
Η Ποσότητα στο Αλκοόλ μετράει!
Στο ερώτημα “πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω;”, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές διεθνείς επιτροπές δημόσιας υγείας θέτουν ως ανώτατο επιτρεπτό όριο κατανάλωσης τις δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και τη μία για τις γυναίκες.
Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί περίπου:
- σε ένα ποτήρι κρασί 100-150 ml,
- μία μικρή μπύρα 330 ml
- ένα σφηνάκι αποσταγμένο ποτό όπως το ουίσκι ή η βότκα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι “πρέπει” να πίνεις καθημερινά αυτές τις ποσότητες. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συστήνουν να υπάρχουν αρκετές μέρες εντελώς χωρίς αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, και η κατανάλωση να περιορίζεται σε κοινωνικά ή περιστασιακά πλαίσια.
Βinge drinking- Μία συνήθεια με αρνητικές συνέπειες!
Το σημαντικό είναι να μην συγκεντρώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – κάτι που ονομάζεται binge drinking. Ακόμα και αν πίνεις “μόνο” δύο φορές την εβδομάδα αλλά τότε καταναλώνεις πέντε ή έξι ποτά, το φορτίο για το σώμα σου είναι βαρύτερο από το να έπινες ένα μικρό ποτήρι καθημερινά.
Οι Θερμίδες του αλκοόλ – Ένας κρυφός σαμποτέρ στη Διατροφή σου
Το αλκοόλ περιέχει επτά θερμίδες ανά γραμμάριο. Δεν είναι μόνο θερμιδικά πυκνό, αλλά και «κενό» από θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή προσφέρει ενέργεια χωρίς βιταμίνες, χωρίς ιχνοστοιχεία, χωρίς πρωτεΐνες. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα, το αλκοόλ μπορεί εύκολα να υποσκάψει την προσπάθειά σου.
Ποτό | Ποσότητα
(τυπική μερίδα) |
Θερμίδες
|
Μπύρα (lager) | 330 ml | 140 kcal |
Μπύρα (βαριά / stout) | 330 ml | 180 kcal |
Κρασί λευκό | 150 ml | 120 kcal |
Κρασί κόκκινο | 150 ml | 125 kcal |
Κρασί γλυκό (λικέρ) | 60 ml | 80 kcal |
Ούζο | 50 ml | 130 kcal |
Τσίπουρο | 50 ml | 120 kcal |
Βότκα | 50 ml | 110 kcal |
Τζιν | 50 ml | 110 kcal |
Ρούμι | 50 ml | 115 kcal |
Ουίσκι | 50 ml | 110 kcal |
Λικέρ | 50 ml | 150 kcal |
Σαμπάνια / αφρώδες | 150 ml | 90 kcal |
Κοκτέιλ (μέσο όρο) | 150–200 ml | 200–300 kcal |
Αλκόολ και Όρεξη!
Το αλκοόλ έχει φανεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο της όρεξης. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από κατανάλωση ποτού οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, με ιδιαίτερη προτίμηση σε παχυντικά ή αλμυρά σνακ. Επομένως, δεν είναι μόνο το αλκοόλ που σου δίνει επιπλέον θερμίδες, αλλά και η επίδρασή του στο συνολικό διατροφικό σου μοτίβο.
Υγεία και Αλκοόλ: Τι λέει η επιστήμη;
Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει το Ήπαρ;
Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ – ακόμη και σε μικρές ποσότητες – έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις. Το ήπαρ είναι το πρώτο όργανο που επηρεάζεται, καθώς είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και σε μη αλκοολικούς ανθρώπους, μπορεί να αναπτυχθεί λιπώδης διήθηση του ήπατος, φλεγμονή ή και μόνιμη βλάβη (αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση).
Αλκοόλ και Καρδιαγγειακή Υγεία
Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα. Αν και παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτικό, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμα και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση, αρρυθμίες και εγκεφαλικά επεισόδια. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ είναι καρκινογόνο. Η συστηματική κατανάλωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.